“Global Art Awards 2020” 7e tussenstand: 38e plaats

Een foto van Rona is genomineerd voor The Global Art Awards 2020.
De verwachting was dat hier nu een eindstand zou kunnen komen, maar het stemmen kan blijkbaar nog steeds doorgaan, vandaar ook nu weer een tussenstand (eindstand?). De Awards worden in november uitgereikt in Shanghai, China. In deze blog een tussenstand en de link naar waar er gestemd kan worden.

In de afgelopen week heeft de foto  van Rona 121 stemmen binnen gehaald en dat is ook steeds zo’n beetje het gemiddelde geweest van de afgelopen vijf weken.
Omdat de foto inmiddels weggezakt is naar de onderste regionen op de website van The Global Art Awards, zal de foto nu ook een kleiner bereik hebben.
Alleen mensen die de directe link naar de foto hebben (gekregen), zullen de foto makkelijk kunnen vinden, want die staat dan meteen bovenaan de webpagina.

Men kan blijkbaar nog stemmen op de foto door op onderstaande afbeelding/logo te klikken.
Rona, haar moeder en ik zijn u daarvoor zeer erkentelijk! En voor degenen die al gestemd hebben: onze dank is groot!

De foto die voor The Global Art Awards 2020 genomineerd is, is er een van Rona’s eerste fotoshoot van februari 2019. Van de 8 categorieën die er zijn, is gekozen voor de categorie Photography.

De Awards zijn min of meer publieksprijzen, omdat er door het publiek gestemd kan worden. De 100 inzendingen waarop het meest is gestemd worden de finalisten en daaruit zullen uiteindelijk de Awards komen. Het is dus duidelijk dat elke stem in dit proces telt.
De uiteindelijke winnaars zullen bepaald worden door een achtkoppige jury.

Op het moment van schrijven zijn er 364 nominaties wat een toename van 40 nominaties is in de afgelopen week. Dat zijn er veel meer dan werd verwacht. Daarnaast zijn er ook nog nominaties bij gekomen na de deadline van 1 november. Zelfs gisteren is er nog een nominatie bij gekomen.

Met het aantal stemmen dat de foto op het moment van schrijven heeft gekregen (1.803) betekent het dat de foto nu op een 38e plaats in de rangschikking staat en daarmee één plaatsje gezakt is ten opzichte van vorige week.
Het is echter nog steeds ruimschoots voldoende voor een plek in de finale.

Maar ook afgelopen week kan het stemmen op een aantal nominaties op z’n minst twijfelachtig genoemd worden.
In het bijzonder één inzending, gedaan op woensdag 28 oktober rond het middaguur, weet het wel heel erg bont te maken.

Bij het bepalen van de tussenstand op vrijdag 30 oktober, bijna twee dagen later, had de inzending 1.467 stemmen binnen gehaald. Dat komt neer op 1.467 : 48 = 30 stemmen per uur (dus ongeveer 1 stem per 2 minuten). Even ter vergelijking: op hetzelfde moment had de foto van Rona 1.682 stemmen binnen gehaald, maar heeft daar wel 7 weken (!) over gedaan. Deze inzending had deze score al bijna binnen twee dagen gehaald.

Omdat ik er van uit ging dat het stemmen tot en met 31 oktober kon, heb ik – tenminste dat dacht ik op dat moment – de eindstand bepaald op maandagochtend 2 november. De foto had van Rona had toen nog een respectabele 36 stemmen gekregen.
De andere inzending had er op dat moment 12.037 (!!!) bij gekregen. Dat is een verschil van 10.570 stemmen ten opzichte van de vorige meting. En dat in nog minder dan 3 dagen tijd (om precies te zijn 70 uur), wat betekent dat deze inzending 10.570 : 70 = 151 stemmen per uur heeft gekregen (ofwel 2,5 stemmen per minuut en dat onafgebroken voor bijna 3 dagen). Dat is zo’n belachelijk hoog aantal dat dit niet meer betrouwbaar is. Hier is duidelijk sprake van vals spelen middels een stembot.

Ik heb de organisatie hier al eerder op gewezen (want er zijn veel meer inzendingen die vergelijkbaar, maar niet zo extreem, stemgedrag laten zien).
De organisatie gaf toentertijd aan dat er ook naar de kwaliteit van de ingezonden kunstwerken wordt gekeken.

Het zou de organisatie sieren wanneer de inzendingen die dergelijk stemgedrag vertonen worden uitgesloten van de definitieve shortlist. Datzelfde geldt overigens ook voor de inzendingen die na de deadline zijn geplaatst.

Het is mij nu volstrekt onduidelijk tot welke datum het stemmen door kan gaan.
De enige zekerheid lijkt nu dat de shortlist met finalisten op 10 november bekend wordt gemaakt.

Eerdere berichten over The Global Art Awards 2020:
Zesde tussenstand
Vijfde tussenstand
Vierde tussenstand
Derde tussenstand
Tweede tussenstand
Eerste tussenstand
Stemmen voor genomineerde foto
Stemmen voor foto nog niet optimaal
Foto ingestuurd
Genomineerd