“Global Art Awards 2020” 3e tussenstand: 23e plaats

Een foto van Rona is genomineerd voor The Global Art Awards 2020, waarvoor tot en met 31 oktober 2020 gestemd kan worden. De Awards worden in november uitgereikt in Shanghai, China. In deze blog een tussenstand en de link naar waar er gestemd kan worden.

In de afgelopen week heeft de foto  van Rona 111 stemmen binnen gehaald en hoewel de snelheid er nu wel zo’n beetje uit is (wat ook wel te verwachten viel) wordt er gemiddeld toch nog zo’n 15 keer per dag op de foto gestemd en dat is toch weer wat meer dan de week hiervoor.

Dat stemmen kan nog tot en met 31 oktober door op onderstaande afbeelding/logo te klikken.
Rona, haar moeder en ik zijn u daarvoor zeer erkentelijk! En voor degenen die al gestemd hebben: onze dank is groot!

De foto die voor The Global Art Awards 2020 genomineerd is, is er een van Rona’s eerste fotoshoot van februari 2019. Van de 8 categorieën die er zijn, is gekozen voor de categorie Photography.

De Awards zijn min of meer publieksprijzen, omdat er door het publiek gestemd kan worden. De 100 inzendingen waarop het meest is gestemd worden de finalisten en daaruit zullen uiteindelijk de Awards komen. Het is dus duidelijk dat elke stem in dit proces telt.
De uiteindelijke winnaars zullen bepaald worden door een achtkoppige jury.

Op het moment van schrijven zijn er 223 nominaties wat een toename van 41 nominaties is in de afgelopen week. Dit aantal zal nog oplopen omdat de nominatie nog open staat tot en met 31 oktober.

Een snelle check leert dat het aantal stemmen op dit moment goed is voor een top 23 notering en is dus nog steeds ruimschoots voldoende voor een plek in de finale.
Aan de andere kant: met nog drie weken te gaan kan er blijkbaar nog veel veranderen, gezien het feit dat de foto in één week tijd geduikeld is van een 11e naar een 23e plaats.
Wat kan daarvoor de reden zijn?

Heel simpelweg: de foto krijgt minder stemmen dan de “concurrentie”.
Maar de vraag is ook in hoeverre de concurrentie (en dat heb ik een aantal weken geleden ook aangekaart bij de organisatie) eerlijk stemgedrag laat zien.
Met mijn wiskundige achtergrond analyseer ik het aantal inzendingen, het aantal stemmen en stemgedrag.

In de blog van vorige week, schreef ik al dat de hete adem van drie andere inzendingen (die in die week waren gedaan) voelbaar was.
In het geval van een inzending die vorige week 1.114 stemmen had gekregen en nu uitkomt op 1.290 stemmen, lijkt dit op een normale toename van stemmen.

In het geval van de inzending die vorige week 970 stemmen had, waren er de volgende dag 754 stemmen bijgekomen (gemiddeld één stem per twee minuten gedurende 24 uur), en vandaag staat de teller op 2.787, wat neerkomt op gemiddeld één stem per 10 minuten. Let wel: dat is voor zeven achtereenvolgende dagen gedurende 24 uur! Nu zou dat op zich wel kunnen wanneer het een zeer bekende kunstenaar is, maar op sommige momenten krijgt deze inzending in één uur ineens 200 stemmen om daarna een dag helemaal niets te krijgen. Dat herhaalt zich dan een paar keer in de week. Statistisch gezien is dit niet mogelijk, tenzij er gebruik wordt gemaakt van bots.
En deze inzending is niet de enige waar iets dergelijks op van toepassing is.

Een inzending die afgelopen week is gedaan, heeft maar liefst 5.576 stemmen gekregen (elke twee minuten één stem gedurende zeven dagen) en sinds ik het gecheckt heb (twee uur geleden) is  het aantal stemmen opgelopen naar 5.748. Dat betekent dat er in twee uur tijd 172 stemmen bij zijn gekomen (elke twee minuten drie stemmen).
Een half uur later is er slechts één stem bij gekomen.
Ook hier kan het niet anders zijn dan dat er sprake is van stemmen door bots.

Daarnaast is een reden dat de foto van Rona zo gekelderd is, dat er sommige kunstenaars zijn die meerdere nominaties hebben ingestuurd. Het geval wil dat één kunstenaar zes kunstwerken heeft genomineerd waarbij er ook sprake is van stemmen door middel van bots.

Inzending In één dag
(vorige week genomineerd)
Deze week
1 1.408 2.319
2 1.409 2.358
3 1.338 2.268
4 1.413 2.403
5 1.399 2.237
6 1.322 1.989

Eergisteren is er door een kunstenaar een zestal nominaties ingezonden die een vergelijkbaar stemgedrag laten zien. Elke inzending heeft nu gemiddeld 880 stemmen vergaard.
Het zal dan ook een kwestie van tijd zijn wanneer deze inzendingen ook meer stemmen zullen krijgen dan de foto van Rona, wat zal  betekenen dat de foto over een week tenminste zes plaatsen zal zijn gezakt en dus nog nèt een top 30 notering zal hebben.

Het is daarom zeer de vraag of een top 100 notering vastgehouden kan worden, maar ook of, als de organisatie dergelijke raar en oneerlijk stemgedrag honoreert, je je af moet vragen wat de waarde is van deze Global Art Awards.

De jury zal hopelijk een weloverwogen keuze maken en ook alleen die inzendingen honoreren waarbij er niet sprake is van oneerlijk stemgedrag.
De shortlist met finalisten wordt op 10 november bekend gemaakt.

Eerdere berichten over The Global Art Awards 2020:
Tweede tussenstand
Eerste tussenstand
Stemmen voor genomineerde foto
Stemmen voor foto nog niet optimaal
Foto ingestuurd
Genomineerd