Jaaroverzicht 2020 – November

Het jaar 2020 zal iedereen zich blijven herinneren: de coronacrisis heeft letterlijk het gewone leven lam gelegd. Vanzelfsprekendheid is een woord dat niet meer vanzelfsprekend is. Ook in de fotografiewereld gaat het minder goed misschien zelfs slecht, maar vooral ook anders. En toch zijn er ook dit jaar, met nodige aanpassingen fotoshoots en zijn er ook gebeurtenissen die er uitgelicht kunnen (moeten?) worden.
In de komende twee weken wordt terug geblikt op het bijzondere jaar 2020, waarbij er elke dag een maand wordt uitgelicht.
Vandaag november 2020.

Allereerst wil ik alle modellen, hun ouders en visagisten, waarmee ik gewerkt heb, hartelijk bedanken voor deze samenwerking. Zonder hen zou dit jaaroverzicht helemaal blanco zijn geweest.


November

“If we are used to seeing, in advertising, continuously images of perfect, almost unreal, flawless faces, Tjeerd’s photos feature women with real feelings, their faces reveal sensitivity, shyness or even self-confidence” schrijft art curator Vanessa Viti onder andere in haar recensie over de “#Mil@no PhotoAward” die ik op 2 november middels de catalogus mag ontvangen.

Bij de fotowedstrijd “Adorable Pets” op de website van ViewBug komt een foto van Anoek op 3 november onverwachts in de finale te staan. Onverwachts omdat de foto bij de publieksstemmen slechts op een 624e plaats was geëindigd van de ruim 23.000 inzendingen die er waren gedaan. Opnieuw een bewijs dat de publieksstemmen niet doorslaggevend zijn voor de uiteindelijke finalisten.

De maand van de waarheid, voor wat betreft The Global Art Awards 2020. Op de 10e van de maand (het kan zo maar gebeuren!) worden de finalisten bekend gemaakt. Uit de finalisten zullen op 21 november de prijswinnaars komen.
Uit een tussenstand op 6 november (en zo goed als de eindstand) komt naar voren dat de foto van Rona op een heel respectabele 38e plaats staat. Genoeg om mee te dingen naar een finaleplaats.
Twee dagen later ontvang ik een officieel certificaat dat ik genomineerd ben (geweest).

Op 7 november wordt een tweede fotoshoot met Emily gedaan. De eerste fotoshoot was pas een week geleden, maar daar kwamen we in feite tijd te kort door de snel invallende duisternis.

Twee foto’s zijn goedgekeurd door de curatoren van de M.A.D.S. Gallery Milano voor de aankomende digitale expositie “Mater” die van 13 tot en met 27 november gehouden wordt, zo kreeg ik door op 9 november.

De curator van The First Berliner Art Book benadert me op 9 november opnieuw of ze van mij nog een inhoudelijke bijdrage kan verwachten voor de editie van 2021. Er is inmiddels nieuw werk dat kan worden opgenomen in dit artbook, maar dan moeten modellen en hun ouders wel eerst hun fiat voor geven voor deze publicatie.

Op 10 november, even voor achten in de avond, komt de e-mail dat de inzending voor The Global Art Awards 2020 tot de finalisten behoort. De spreekwoordelijke vlaggen gaan uit. De foto van Rona moet het nog opnemen tegen drie andere foto’s: er is dus een kans van 25% om de prijs te krijgen. In de verdere informatie staat dat er een filmpje van 30 seconden moet worden gemaakt die getoond kan worden bij de prijsuitreiking voor het geval de foto mocht winnen. Heel intensief overleg volgt met de moeder van Rona hoe we dat gaan aanpakken, want het filmpje moet over slechts vijf dagen af zijn…

De toestemming van ouders en modellen is op 14 november rond voor de publicatie in de 2021 editie van The First Berliner Art Book. De benodigdheden zijn opgestuurd en daarmee is publicatie op 16 november een feit.

Een dag eerder, op 15 november, wordt de laatste hand gelegd aan het filmpje voor The Global Art Awards 2020 en opgestuurd naar de organisatie, maar deze blijkt niet te worden gedownload.

Op 18 november deelt M.A.D.S. Gallery Milano op de sociale media een filmpje met de foto’s van Merlin die in de “Mater” expositie zijn opgenomen.
De catalogus en recensie van deze expositie ontvang ik op 20 november. “That of Tjeerd Doosje’s work is a story about revenge against the sufferings of life, against injustices, a hymn of maternal love.
The photos portray a little girl depicted with a serene expression who is shyly and with extreme tenderness turning her gaze directly to the viewer
, zo valt te lezen in de recensie van art curator Lorenza Traina.
De expositie duurt nog tot en met 27 november.

21 november is D-Day voor wat betreft de uitslag van The Global Art Awards 2020. Niet geheel onverwacht (want het filmpje is door de organisatie nog steeds niet gedownload) is de foto van Rona niet de winnende foto gebleken. Wel zijn van de vier finalisten er twee fotografen in de prijzen gevallen.
We waren er zó dichtbij! Teleurstelling voert dan even de overhand, maar trots overheerst uiteindelijk!
Het filmpje dat gemaakt is, is nu wel op deze website te bekijken.

Een foto van Rona wordt op 25 november op de website van ViewBug in de spotlights gezet (featured).

Gedurende de maand krijgen foto’s van Antonia (2 november), Merlin (6 november), Rona (12 november), Rona (22 november) en Merlin (27 november) de status Inspiration op de website van YouPic.

De blog naar voorgaande maanden:
Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober