Jaaroverzicht 2018

Het was me het jaartje wel, 2018. Er zijn zo veel bijzondere dingen gebeurd dit jaar dat een geschreven jaaroverzicht niet misstaat. Met een video wordt een aantal geselecteerde foto’s van het afgelopen jaar uitgelicht.

Allereerst wil ik alle modellen, hun ouders en visagisten, waarmee ik gewerkt heb, hartelijk bedanken voor deze samenwerking. Zonder hen zou dit jaaroverzicht helemaal blanco zijn geweest.

Vanzelfsprekend begint een jaaroverzicht met de eerste maand van het jaar:


Januari

Een maand met twee gezichten zou je kunnen zeggen, want ik ben nog aan het herstellen van een aantal operaties in september 2017. Het betekent dat de fotocamera nog niet kan worden opgepakt.
Ondertussen doen foto’s uit voorgaande jaren hun werk.

Op de website van ViewBug behoort Studio Tjeerd tot de 10% meest populaire fotografen van 2017.
De M.A.D. Gallery in Milaan, Italië, heeft een aantal foto’s in de digitale expositie opgenomen.
Een foto van Roos wordt opgenomen in een promovideo van Circle Foundation of the Arts.
In Florence (Italië) mocht ik op 20 januari de Internationale prijs Leonardo da Vinci in ontvangst nemen.
Voorafgaand aan een tweede publicatie in het internationale Contemporary Art Curator Magazine is een stevige e-mail geschreven naar deze organisatie, waar helaas helemaal niets mee is gedaan.


Februari

Begin februari kreeg ik de publicatie van The First Berliner Art Book 2018 in handen.
Van de Circle Foundation of the Arts ontving ik een Honorable Mention Award naar aanleiding van The Artist of the Year.
Een foto van Merel is gepubliceerd in Art International Contemporary Magazine.
Er worden een vijftal foto’s digitaal geëxposeerd tijdens twee weekenden bij een internationale kunstbeurs in Treviso, Italië.
Aan het einde van de maand sinds lange tijd weer een kleine fotoshoot gedaan met een nieuw model Demi die mij via InstaGram had benaderd; de visagiste liet het helaas op het allerlaatste moment afweten.


Maart

Verrassend was een Critical Review die begin maart van de Moda Arte Design Gallery (Milaan, Italië) in mijn e-mail kwam.
Deze maand een vierdaagse fysieke expositie van één foto van Pien tijdens de Biennale delle Nazioni in Venetië, Italië. De daarbij behorende internationale Prize of Nations – A Tribute to Tiziano kon in Venetië worden opgehaald. Voor deze prijs was een foto van Julia gebruikt.


April

Begin april ontving ik een Certificate of Excellence uitgegeven door ArtaVita naar aanleiding van een online wedstrijd voor hedendaagse kunst. Hiervoor waren twee foto’s ingestuurd: één van Roos en één van Demi.
Een foto van Claartje behoort tot de 62 finalisten van de fotowedstrijd Gloves op de website van ViewBug. De foto is niet de winnende.
Studio Tjeerd wordt, op dat moment, als enige Nederlandse fotograaf geverifieerd op de website van YouPic.
Dezelfde vijf foto’s die eerder op een kunstbeurs in Treviso te zien waren, worden nu drie weken lang digitaal tentoon gesteld in Weiz, Oostenrijk.
Een foto van Claartje is genomineerd voor de 4e editie van Fine Art Photography Awards.


Mei

Begin mei opnieuw weer een shoot, deze keer met Pien.
Dezelfde dag kon ik de Internationale Prize Raffaello in Bologna, Italië, in ontvangst nemen. Voor deze gelegenheid was een foto van Demi opgestuurd.
Bij bovenstaande prijs hoort ook de publicatie in Art International Contemporary Magazine.
Deze maand opnieuw een digitale expositie in Treviso, Italië. De digitale expositie duurt drie weken.


Juni

Halverwege de maand ontving ik een Certificate of Excellence van ArtaVita naar aanleiding van een online wedstrijd voor hedendaagse kunst. Hiervoor waren drie foto’s ingestuurd: twee van Pien en één van Demi.
Moda Arte Design Gallery in Milaan, selecteert 7 foto’s die worden toegevoegd aan de lopende digitale expositie.
Aan het einde van de maand een fotoshoot met nieuw model Catinca die een aantal zeer bijzondere foto’s oplevert. Het contact was gelegd via InstaGram.

Bovenstaande video “Brushed Memories” geeft een selectie van foto’s weer die afgelopen jaar gemaakt zijn.


Juli

Aan het begin van de maand komt via de e-mail het lang verwachte bericht dat foto’s zijn gepubliceerd in artMADzine.
De eerste echt fysieke groeps-expositie is een feit in het Italiaanse Petritoli, waar een foto van Pien van 7 tot en met 29 juli wordt geëxposeerd.
Opnieuw ontving ik deze maand een Certificate of Excellence van ArtaVita naar aanleiding van een online wedstrijd. Een foto van Catinca was daarvoor ingestuurd.
Dezelfde foto wordt deze maand genomineerd voor de Global Art Awards 2018 die in november uitgereikt wordt in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten.


Augustus

Een foto van Danya behoort tot de 60 finalisten van de fotowedstrijd People and Patterns op de website van ViewBug. Het zal niet de winnende blijken te zijn.
In diezelfde week weet ook een foto van Pien het op de website van ViewBug tot een van de 93 kanshebbers te brengen in de fotowedstrijd Spring Fashion. Ook deze foto is niet de winnende.
Deze maand wordt ook de 6e editie van het Inspiration: International Art Book uitgebracht, waarin een zestal foto’s zijn gepubliceerd.
Aan het einde van de maand start een twee weken durende digitale expositie tijdens het filmfestival in Venetië, Italië.


September

De maand start met een 36 uur durende digitale expositie georganiseerd door Moda Arte Design Gallery in Milaan. Bijna 70 foto’s worden tentoongesteld.
Een foto van Catinca is finalist in een online fotowedstrijd op de website van ViewBug. Het thema van de wedstrijd is Colorful and Bright. Van de 83 finalisten is het niet de winnende foto.
Van 15 tot en met 27 september worden vijf foto’s digitaal tentoon gesteld in Treviso, Italië, en is een vervolg op de expositie gedurende het filmfestival in Venetië.
Deze maand ook een fotoshoot met de winnares Michelle van de SinT-actie op InstaGram van vorig jaar.
De foto van Catinca die genomineerd was voor de Global Art Awards 2018 in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, wordt finalist!
En van diezelfde fotoshoot van Catinca worden twee foto’s toegevoegd aan de digitale expositie bij Moda Arte Design Gallery in Milaan.


Oktober

Begin oktober is er een fotoshoot met nieuw model Teline die een aantal zeer bijzondere foto’s oplevert.
De derde publicatie in het online tijdschrift Contemporary Art Curator Magazine is een feit.
Na een lange, en soms ook moeizame, e-mail wisseling, is de kogel door de kerk en wordt Studio Tjeerd vertegenwoordigd door Art Productions New York.
Zo’n beetje gelijkertijd wordt de knoop doorgehakt om volgend kalenderjaar vertegenwoordigt te worden door M.A.D. Gallery, Milaan, Italië.
Een foto van Catinca wordt geëxposeerd in het Louvre, Parijs, waarbij Studio Tjeerd vertegenwoordigd wordt door PAKS gallery uit Oostenrijk.
Ook deze maand een tweede fotoshoot met Catinca en haar vriendin Resa. Deze shoot levert de Kerstkaart van 2018 op.
Aan einde van de maand nog een fotoshoot met Pien en Claartje.


November

Een foto van Claartje en Pien behoort tot de 53 finalisten van een fotowedstrijd op de website van ViewBug met als thema Friendship. De foto is niet de winnende.
Een tweede, door een onafhankelijke curator, geschreven recensie belandt in mijn postvak. De curator is enthousiast over het werk.
ArtaVita stuurt dit jaar voor de vierde keer een Certificate of Excellence naar aanleiding van een online wedstrijd voor hedendaagse kunst. Hiervoor was een foto van Resa en één van Teline ingestuurd.
Aan het einde van de maand is het D-Day voor wat betreft Global Art Awards 2018. In Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, dingt een foto van Catinca mee voor deze prijs, maar valt niet in de prijzen.
Tevens is er een 4e publicatie van foto’s in het online Contemporary Art Curator Magazine.


December

De maand december is, in vergelijking met voorgaande maanden, een rustige maand.
Begin december mag ik de International Prize Caravaggio – Great Master of Art in Milaan, Italië, in ontvangst nemen.
Aan het einde van de maand is er een fotoshoot met nieuw model Fleur.

Zoals aan het begin al werd geschreven: het was me het jaartje wel.
Het is niet te voorspellen wat 2019 gaat brengen, maar het lijkt mij toe dat 2018 niet te overtreffen is. De toekomst zal het leren.