Foto in expositie “Dress Me”, Milaan (4)

Donderdagmiddag 17 september om 16.00 uur begint de internationale (digitale) expositie “Dress Me” in de Milanese M.A.D.S. Gallery in Italië.
In een zevental blogposts wordt op deze website elke keer één van de zeven foto’s uitgelicht die vanaf 17 september tot en met 30 september te zien zullen zijn.

Achter elke foto schuilt een verhaal en het is nu, met de aankomende expositie in Milaan, een mooie gelegenheid om iets te vertellen over de foto’s die in de tentoonstelling kunnen worden bekeken.

De vierde foto die door de curatoren van M.A.D.S. Gallery Milano is uitgekozen, is er een van Claartjes tweede fotoshoot met Studio Tjeerd uit 2012. De curatoren hebben nog een tweede foto uitgekozen van Claartje die later deze week bekend wordt gemaakt.

Met Claartje is het eigenlijk allemaal begonnen. Zij was bijna altijd aanwezig bij de mini-fotoshoots die ik op mijn middelbare school deed, in samenwerking met visagiste Lesley de Haan: dochter van een collega van mij.

Nadat we eerder in juli 2012 de eerste fotoshoot hadden gedaan, smaakte dat naar meer. Een nieuwe afspraak was pas een aantal maanden later, om precies te zijn in december van dat jaar, precies tussen Kerst en Oud en Nieuw in.

Zoals al eerder in deze reeks blogberichten gemeld, moet voor een fotoshoot de woonkamer enigszins worden omgebouwd en in dit geval moest ook de kerstboom er aan geloven.

De jurk die Claartje aan heeft is de jurk die ze heeft aangehad bij haar eerste communie.
De blauwe kleur komt door het gebruik maken van het natuurlijke blauwe licht, terwijl aan de voorkant een warmer invullicht is gezet. De blauwe “kleurzweem” die hierdoor ontstaat is in de nabewerking wat meer geaccentueerd.

Het was de  eerste keer dat ik gebruik maakte van een zwart achtergronddoek. Hierdoor wordt het licht min of meer geabsorbeerd, waardoor Claartje lijkt te zweven.
Een simpel keukentrapje zorgde er voor dat ik de foto van bovenaf kon nemen, wat een mooi perspectief biedt.

Het geval wil, dat dat de fotoshoot bijna niet was door gegaan, omdat zowel Claartje als de visagiste Lesley de Haan grieperig waren. Wanneer dat nu het geval zou zijn geweest (op het moment van schrijven is het september 2020) zou de shoot sowieso gecanceld zijn in verband met Covid-19.

Hoe dan ook is het een beeld dat nog steeds tot één van mijn favoriete foto’s behoort en blijkbaar is dat ook het geval voor de curatoren van de M.A.D.S. Gallery.

Bekijk Claartje (0201) voor de Palmares en reacties op de foto.

Eerdere berichten over deze expositie:
Foto 3: Fay (0108)
Foto 2: Catinca (0508)
Foto 1: Merel en Roos (0101)
Zeven foto’s in expositie
Foto’s ingestuurd voor expositie “Dress Me”, Milaan

Voor een overzicht van alle berichten over de samenwerking met M.A.D.S. Gallery: volg deze link.