Foto in expositie “Portrait Award MMXX”, Milaan (3)

Vrijdagmiddag 24 januari om 16.00 uur is de internationale (digitale) expositie “Portrait Award MMXX” in de Milanese M.A.D.S. Gallery in Italië gestart.
Gedurende drie weken wordt op deze website elke keer één van de zeven foto’s uitgelicht die tot en met 14 februari te zien zullen zijn tijdens de expositie.

Achter elke foto schuilt een verhaal en het is nu, met de expositie in Milaan, een mooie gelegenheid om iets te vertellen over de foto’s die in de tentoonstelling kunnen worden bekeken.

De derde foto die wordt uitgelicht, is er een van Rona’s tweede fotoshoot met Studio Tjeerd bij haar thuis.

Het is altijd fijn wanneer blijkbaar een eerste fotoshoot zodanig naar tevredenheid is verlopen, dat er ook een tweede (en inmiddels ook een derde) fotoshoot kan worden afgesproken, zoals dat het geval was met Rona.

De eerste fotoshoot had al een flink aantal bijzondere beelden opgeleverd die ook internationaal waren opgevallen en voor de tweede fotoshoot wilden we sowieso een foto maken voor de, op dat moment, aanstaande digitale expositie ter ere van Renoir.

Hiervoor werd ook weer gebruik gemaakt van de bloemen die geplukt waren bij Hanneke’s Pluktuin, waar Studio Tjeerd regelmatig de bloemen vandaan haalt.

Voordat die foto gemaakt was, konden we ons uitleven op andere foto’s die we voor ogen hadden, waarbij we gebruik maakten van zonnebloemen die geplukt waren op Hanneke’s Pluktuin.

De zonnebloemen zijn er in verschillende grootten en maten, maar ook in verschillende kleuren. Specifiek voor het beeld wat ik voor ogen had, is er een grote zonnebloem geplukt met in de kleurtoning in de bladeren een bruinachtige tint, die mooi past bij de kleur ogen van Rona.

Maar hoe pas je een zonnebloem toe in een portretfoto? Na een aantal variaties te hebben gemaakt (zonnebloem voor de neus en de lippen, zonnebloem naast het gezicht, zonnebloem gedeeltelijk naast het gezicht en gedeeltelijk over het gezicht) kwam de definitieve keuze eigenlijk pas in de nabewerking.

Ondanks dat dit van origine een foto in landschapsformaat is, bleek de uitsnede in portretstand veel beter tot zijn recht te komen. En dan valt ineens alles op zijn plaats: de kleurtoning, de compositie, de expressie van Rona. Maar bovenal het feit dat de essentiële onderdelen van het gezicht (de ogen, de wenkbrauwen, de neus en de mond) door de manier waarop de bloembladeren (of beter gezegd: daar waar de bloembladeren ontbreken) de vorm van het gezicht onthullen.
Daarin is de rust die Rona weet op te brengen tijdens de fotoshoot ook van wezenlijk belang geweest.

Via deze weg wil ik jullie, Rona en de moeder van Rona, nogmaals bedanken voor de gastvrijheid die het creëren van zulke foto’s mogelijk hebben gemaakt!

Tot en met 14 februari (de laatste dag van de expositie) zal er om de drie dagen een foto worden uitgelicht die in de expositie in de M.A.D.S. Gallery Milano ten toon wordt gesteld.

De volgende foto die binnenkort wordt uitgelicht is er één van Resa.

Bekijk Rona (0208) voor de Palmares en reacties op de foto.

Eerdere berichten over deze expositie:
Foto 2: Fay (0106)
Foto 1: Anoek (0110)
Vandaag vernissage
Zeven foto’s in expositie “Portrait Award 2020”

Voor een overzicht van alle berichten over de samenwerking met M.A.D.S. Gallery: volg deze link.