Achtergrondinformatie International Prize Velázquez (Spanje)

In de blog deze keer wat achtergrondinformatie over de  International Prize Velázquez die op 6 april 2019 zal worden uitgereikt in het Museu Europeu d’Art Modern (MEAM) in Barcelona, Spanje.

Een paar dagen geleden ontving ik een e-mail met betrekking tot de International Prize Velázquez die me op 6 april aanstaande wordt toegekend in Barcelona.

De uitreiking vindt plaats in het Museu Europeu d’Art Modern  MEAM (link is naar Google Maps), op een steenworp afstand van het Picasso Museum en ligt in het zaken- en toeristisch centrum van Barcelona.

Buitenkant Casa Gomis. Foto gemaakt door F. Font

Uit de informatie die mij verstrekt is door de organisatie, valt op te maken dat het gebouw een rijke geschiedenis heeft. Het heeft een grondige verbouwing en restauratie ondergaan en is in 2011 in de huidige staat opgeleverd en geopend.

Interieur Casa Gomis (1).

Het is in feite een oud herenhuis dat volledig herbouwd is in 1792 door de rijke handelaar Gomis ten tijde dat de Carrer Montcade de meest belangrijke doorgangsweg was van de stad.
Tijdens de Napoleontische invasie nam Marshal Lecchi, die de Franse troepen onder zijn hoede had, dit gebouw in bezit.

Interieur Casa Gomis (2).

In 2006 werd het gebouw het hoofdkwartier van de “Foundation of the Arts and Artists”, opgericht en bestuurd door José Manuel Infiesta, waarbin hij zijn kunstprojecten een plaats gaf. Daarmee begon een lange en kostbare restauratie uitgevoerd door de architect Jordi Garcés, die ook al andere musea in Barcelona onder handen heeft genomen, zoals het Picasso Museum.
In juni 2011 was de restauratie compleet en kon het gebouw worden geopend als een permanent museum om de eigen collectie van de “Foundation of the Arts en Artists” tentoon te stellen, maar werd het ook een plek voor tijdelijke exposities.

Interieur Casa Gomis (3).

Sinds die tijd bruist het museum van activiteiten en is het gastheer van grote permanente exposities en presentaties van internationale gerenommeerde kunstenaars.

Over Diego Velázques
De Spaanse schilder werd geboren op 6 juni 1599 in Sevilla in Spanje.
Zijn eerste schilderijen waren sterk religieus georiënteerd. Hij werd pas beroemd om zijn realistische, complexe portretten toen hij als hofschilder bij de hofhouding van de Spaanse Koning Philip IV kwam.
Hij had een fascinatie voor het vastleggen van de blik in de ogen van de mensen, voor de kleine trekjes om de mond en voor de lijnen in hun gezicht.

Paus Innocentius X – Diego Velázques (1650)

In zijn latere jaren, werd de Spaanse meester beroemd om zijn portret van Paus Innocentius X (1650) en zijn schilderij “Las Meninas” (“De Hofdames” uit 1656).
Hij overleed op 6 augustus 1660 in Madrid, Spanje.

Eerdere berichten over de prijs:
Eerste e-mail