Foto Merlin (1802) haalt buitengewoon hoge score op 500px: 96,8!

Een foto van Merlin heeft op de website van 500px een buitengewoon hoge score van 96,8 gehaald!
Er moet al helemaal terug gegaan worden naar oktober en november 2019 (bijna vier jaar geleden!) om een foto te vinden die een hogere score heeft gehaald.
Reden genoeg dus – behalve de trots natuurlijk – om er een apart blogbericht aan te wijden.

Score 96,8 op de website van 500px.

Op de website van 500px kunnen leden/abonnees een hartje (like) geven aan een foto en dit wordt door middel van een algoritme vertaald naar een score tussen 0,0 en 100,0.

Het scoreverloop gaat niet lineair (bijvoorbeeld één like is 1 punt), maar loopt aan het begin sneller op dan aan het eind wanneer een foto richting de 100,0 gaat.

Aan het begin gaat het redelijk rap: bij rond de 20 likes krijgt de foto al een score van 70,0.
Dan krijgt een foto de status upcoming en wordt deze apart in een feed gezet: “Trending in the community”.
Dan gaat het relatief gezien even heel snel met het aantal likes dat een foto ontvangt en het volgende stadium en status popular wordt bij een score van 80,0 gehaald.
Eigenlijk elke foto die door Studio Tjeerd wordt geüpload komt wel in het stadium popular.
In het allerlaatste stadium (zo vanaf 90,0) zijn er meerdere likes nodig om één- of twee tiende punt toe te voegen aan de score en hoe dichter bij de 100,0 hoe meer likes er nodig zijn om de score één tiende punt te verhogen.

De score wordt alleen in de eerste 24 uur berekend; na die dag verandert de score niet meer.
In het geval van de foto van Merlin, kwam de score, met bovenstaande in het achterhoofd, tot een toch wel heel bijzondere 96,8 en wist daarmee tot de bovenste regionen door te dringen in de dagelijkse ranking: het werd uiteindelijk een prachtige 7e plaats van de dag!

7e plaats in de dagelijkse rangschikking!

In de inleiding werd al opgemerkt dat er terug moet worden gegaan naar oktober en november 2019 om een foto tegen te komen die hoger heeft gescoord dan de foto van Merlin.
In oktober 2019 kwam foto Rona (0105) tot een score van 97,2.

Datzelfde gebeurde een maand later met foto Madelief (0109).
Sinds die tijd is er eigenlijk geen enkele foto in de buurt gekomen van de 96,8 die de foto van Merlin nu heeft behaald.
Heel bijzonder dus.

Nog verder terug in de geschiedenis zijn er wel foto’s geweest die hogere scores hebben behaald: foto Claartje (1007) kreeg bij voorbeeld in oktober 2014 maar liefst een score van 98,9 en is ook meteen de hoogste score ooit die een foto van Studio Tjeerd heeft gekregen.
De foto eindigde in de dagelijkse rangschikking op een 10e plaats.

Toch is de score van Claartjes foto niet te vergelijken met de score die de foto van Merlin nu heeft behaald (iets als met appels en peren), want de berekening/algoritme van de score was toentertijd  zo veel anders dan nu het geval is.
De wijziging van berekening in december 2015 deed onder de leden van 500px heel veel stof opwaaien, want deze nieuwe methode van berekenen drukte de score van een foto.

Wat sinds die tijd niet veranderd is, is het aantal foto’s dat dagelijks wordt geüpload naar de website van 500px (dat is eerder meer geworden).
Gemiddeld gezien worden er elk uur ongeveer 300 foto’s op 500px gezet.
Dat zijn dagelijks ruim 7000(!) foto’s.
De dagelijkse “concurrentie” is dus groot… heel erg groot.

Hoe dan ook zorgt een dergelijk hoge score  dat de foto – en dus ook Merlin – op veel feeds van fotografen zichtbaar is (op het moment van schrijven is dat ruim 4.800 keer gebeurd) al valt dat dan weer in het niet bij het aantal keer dat foto Merlin (0801-5) ten deel is gevallen doordat deze in februari 2022 als Editors’ Choice werd uitgekozen: hier staat de teller inmiddels op 92,4K.

Bekijk Merlin (1802) voor de Palmares en reacties op de foto.