Achtergrondinformatie International Prize Caravaggio (Italië)

In deze blog enige achtergrondinformatie met betrekking tot de persoon Caravaggio en de International Prize Caravaggio die ik op 20 april in het Sala del Cenacolo of the National Museum of Science and Technology “Leonardo Da Vinci” in Milaan, Italië, in ontvangst mag nemen.

Het is inmiddels de 15e internationale prijs die ik in ontvangst zal mogen gaan nemen.  Hieronder ook, en nu voor de tweede keer, de Carravagio prijs die mij in 2018 door dezelfde curatoren/organisatie werd toegekend.

De prijs wordt, zoals hierboven al genoemd is, op 20 april a.s. uitgereikt in het Sala del Cenacolo of the National Museum of Science and Technology “Leonardo Da Vinci” in Milaan.

Over het National Museum of Science and Technology “Leonardo da Vinci”

Museum of Science and Technology, Milaan, Italië

Het Museum voor Wetenschap en Technologie, opgericht in 1953, herbergt de grootste verzameling wetenschappelijke en technologische artefacten in Italië, en het heeft de grootste tentoonstellingsruimte ter wereld die is gewijd aan modellen die puur zijn gebouwd op basis van de schetsen van Leonardo da Vinci.

In de zalen van een oud klooster is het Museum voor Wetenschap en Technologie een leerplek die displays en interactieve activiteiten gebruikt om de ontwikkeling van technologie in de Italiaanse en Europese geschiedenis te beschrijven en te onderwijzen.

Museum of Science and Technology, Milaan, Italië – Kloostergang

Dit museum is gehuisvest in de zalen van het “Klooster van San Vittore al Corpo”, een kerk niet ver van de plaats waarvan wordt gezegd dat Leonardo da Vinci zelf kleine percelen bezat.

Het oude klooster was een militair hospitaal tijdens de jaren van Napoleon in Italië en het werd later gebruikt als militaire kazerne. Tijdens een reeks bombardementen in 1943 werd het klooster zwaar beschadigd.
Het werd later gerenoveerd, naar het ontwerp van de Italiaanse architect Piero Portaluppi, en deed vanaf toen dienst als museum.

Tegenwoordig is het een museum van meer dan 50.000 vierkante meter en meer dan de helft daarvan is gewijd aan de wetenschappelijke en technologische ontdekkingen van de afgelopen eeuwen, met 13 interactieve labs en 15 thematische tentoonstellingen.

Het museum is daarmee het grootste wetenschappelijk-technisch museum van Italië en een van de grootste ter wereld.
Jaarlijks verwelkomt het museum zo’n 500.000 bezoekers.
Sinds 2003 is het museum aangesloten bij de ECSITE (European Collaborative for Science, Industry and Technology Exhibitions), waarbij ook “ons” wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam, is aangesloten.

Daarnaast organiseert het museum een uitgebreide selectie van andere activiteiten, zoals tijdelijke kunstshows, evenementen en conferenties, waardoor het een geweldig cultureel centrum is voor de lokale bevolking en van reizigers van over de hele wereld.

Over Caravaggio
Michelangelo Merisi werd geboren op 29 september 1571. Later werd hij bekend als Caravaggio, vernoemd naar zijn geboortedorp, een Noord-Italiaans plaatsje in de buurt van Bergamo.
Hij werd al vroeg wees doordat hij zijn vader verloor aan de pest. Toen hij 13 was ging hij werken in het atelier van Simone Peterzano, een volgeling van Tiziano.

De roeping van Mattheus (1602)

Met de schilderijen De roeping van Mattheus (1602) en Het martelaarschap van Mattheus (1600) breekt Caravaggio door. Bijzonder is dat hij slechts één lichtbron gebruikt die op het onderwerp wordt gericht, terwijl de omgeving in dramatisch donker blijft gehuld.
Caravaggio is erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de schilderkunst: “Rembrandt zou zonder hem niet hebben bestaan” (Longhi, 1920).

Het martelaarschap van Mattheus (1600)

Hij overlijdt onder mysterieuze omstandigheden op veertigjarige leeftijd tijdens een bootreis van Napels naar Rome.

Het schilderstuk waarvan de organisatie van de Caravaggio Prize gebruik maakt is Het hoofd van Medusa en werd geschilderd in opdracht van kardinaal Francesco Maria Del Monte.
(bron: Art Salon Holland)

Over de Caravaggio prijs
Voor deze gelegenheid worden enkele van de beste internationale en hedendaagse kunstenaars geselecteerd door Salvatore en Francesco Saverio Russo.
De prijs wordt uitgeloofd aan die kunstenaars die op artistieke en stilistische wijze uitblinken in hun vakgebied.

Wat houdt de prijs nu precies in?
Volgens de organisatoren mag ik rekenen op het volgende:
– Een pagina in het tijdschrift Art International Contemporary Magazine van Maart/April in de sectie International Prize Caravaggio – Great Master of Art;
– Een exemplaar van bovengenoemd tijdschrift;
– Een pagina in de officiële catalogus van het evenement;
– Een exemplaar van bovengenoemde catalogus;

Verschillende exemplaren van de catalogus worden uitgereikt aan galeriehouders, museumdirecteuren, kunstverzamelaars en -liefhebbers.

– Toekenning van de International Award International Prize Caravaggio / Great Master of Art middels een op naam gemaakte trofee;

Nu nog alle benodigdheden in orde brengen (inclusief het uitzoeken van de gevraagde foto) en opsturen.

Wordt vervolgd.

Eerdere berichten over de prijs:
Eerste e-mail