Bestelling bij Topdoek.nl gedaan

Al een flinke tijd geleden werd ik benaderd door een contactpersoon van Topdoek.nl om een foto op groot formaat te laten afdrukken.
Door allerlei redenen was het er nog niet van gekomen, maar vandaag is dan eindelijk de bestelling gedaan.

Topdoek.nl is een bedrijf wat van alles levert, waaronder een canvas foto en in ruil voor een blogbericht met do-follow links naar de website van het bedrijf, mocht ik een foto op canvas bestellen van 120 x 80 cm.

Het is voor mij de eerste keer dat ik een foto op canvas laat afdrukken en dat maakt het extra spannend, want wat kan ik verwachten van zo’n afdruk? En welke foto kan ik daar voor gebruiken?

Foto Catinca (0302) zal worden afgedrukt op canvas bij Topdoek.nl op het formaat 120 x 80cm.

Over het laatste heb ik lang genoeg kunnen nadenken en inmiddels is de keuze gevallen op een foto van Catinca. De reden voor deze foto is dat ik denk dat een soortgelijke fine-art foto goed tot z’n recht komt op canvas; immers canvas heeft van zichzelf nog wat structuur.  Daarnaast heeft de foto genoeg ruimte aan de zijkanten zodat, zoals dat bij een canvas print gewoon is, deze stukken voor de omslag gebruikt kunnen worden. En als laatste is het een mooie test om te kijken hoe de details uit de foto worden weergegeven op de uiteindelijke print.

Account aanmaken
De eerste stap is het aanmaken van een account bij Topdoek.nl en dat gaat erg makkelijk. De bevestiging komt heel snel erna in de e-mail dat er een account is aangemaakt. Hierna heb ik de adresgegevens ingevuld en omdat ik het afleveradres anders wil hebben dan mijn gewone huisadres, moesten er twee adressen worden ingevuld. Dat gaat van een leien dakje.

Voorbereiding foto voor print
Het formaat van de meeste foto’s die ik maak zijn óf 16:9 óf 4:3. Voor de canvasafdruk is echter een formaat van 3:2 gewenst (immers 120: 80). Het betekent dat de foto anders uitgesneden moet worden en dit doet toch wel een beetje af van de compositie die bewust voor de originele foto is gemaakt.
De foto is vervolgens met een verscherping en met 300dpi in jpg-formaat opgeslagen met kleurprofiel sRGB. Het is jammer dat Topdoek.nl niet de mogelijkheid biedt om een kleurprofiel voor het canvas van de website te downloaden, zodat deze matcht met de aangeleverde foto, maar misschien heb ik dat over het hoofd gezien. Nu kunnen er kleine kleurafwijkingen optreden.

Bestelprocedure
Nu de foto is opgeslagen in de grootst mogelijke resolutie en kwaliteit, volgt het daadwerkelijke bestellen.
Het is enigszins verwarrend dat er in de eerste stap, het personaliseren, voor de uitsnede gesproken wordt over liggend/vierkant en staand/vierkant, daar waar het formaat toch echt rechthoekig is.
Het is erg leuk om te zien, door nadat de foto is geüpload (wat overigens zeer eenvoudig gaat), te klikken op “voorbeeld”. Je krijgt dan te zien hoe de foto er in een gewone huis-tuin-en-keukensituatie er uit komt te zien.

Stap 1: personaliseren

De bewerkingsmogelijkheden in deze fase van het bestellen, beperkt zich tot het roteren van de foto en/of het toevoegen van tekst. Er is dus geen mogelijkheid om de foto wat meer of minder contrast en/of meer of minder verzadiging te geven.

In de tweede stap: extra opties, kunnen er een ophangsysteem voor het canvasdoek worden bijbesteld – die overigens standaard voor € 5,47 aangevinkt staat. Ik kies er voor om inderdaad een ophangsysteem mee te bestellen
Ook is het mogelijk om de geüploade foto te laten controleren door een professional van Topdoek.nl. Hierbij wordt gekeken of de fot qua kleur, scherpte en kwaliteit (pixels) wel goed genoeg is om te laten afdrukken. Daar staat wel een prijskaartje van € 2,47 tegenover. Omdat ik er van uit ga dat mijn foto ruim voldoende kwaliteit heeft, besluit ik om niet van deze mogelijkheid gebruik te maken.

De volgende stap in dit tweede scherm is of er een zogenaamde baklijst aan het canvas moet worden toegevoegd. Er is keuze uit zwart, wit en blank hout (de eerste staat standaard al geselecteerd). Of die eerste twee ook van hout zijn is onduidelijk. Het zou handig zijn wanneer de klant hier de mogelijkheid krijgt om de geüploade foto te kunnen zien met de drie verschillende versies én zonder baklijst. Het is nu lastig inschatten hoe een baklijst er bij de foto uit ziet. Toch kies ik er voor om een baklijst bij te bestellen en ik heb het vermoeden dat een zwarte lijst hier wel mooi om heen staat, al twijfel ik ook of een blank houten lijst niet beter zou staan omdat in de foto ook aardetinten voorkomen. Dit had ik dus echt graag online willen kunnen zien.
Het is goed om er van bewust te zijn dat de kosten voor de baklijst de totale kosten voor de canvasprint bijna verdubbelt.

Stap 2: extra opties.

Als laatste is het nog mogelijk om een fotobewerking te laten plaatsvinden. Dat beperkt zich echter tot een zwart-wit versie of een sepia bewerking.  Deze kosten beiden € 2,50. Er wordt echter in het bestelproces niet een voorbeeld gegeven van hoe de geüploade foto er in zwart-wit of sepia uit komt te zien en dat zou wel zo prettig zijn. Wanneer je zelf al het idee hebt om een foto in zwart-wit of sepia te laten afdrukken én de mogelijkheid hebt om dit op de computer te doen, dan zou ik dit zelf niet aan Topdoek.nl over laten omdat je er nu geen controle over hebt.

De laatste optie in fotobewerkingen is het laten maken van een collage (extra kosten € 15,00). De andere foto’s moeten nadat het bestelproces is afgerond opgestuurd worden. Bij Topdoek.nl wordt vervolgens een ontwerp gemaakt van de opgestuurde foto’s en ter goedkeuring via e-mail toegestuurd. Wanneer daar het fiat voor gegeven wordt, gaat het afdrukken ook daadwerkelijk gebeuren.
Ik kies er voor om niet van de fotobewerking gebruik te maken.

Stap 3: Controleren

De derde stap in het proces is de controle.
Hier kan gecontroleerd worden wat er precies wordt besteld.
Ook nu is de foto weer zichtbaar alsof die in een huiskamer hangt. Jammer is dat, hoewel die wel in de bestelling zit, niet zichtbaar is hoe de foto er met baklijst uitziet. Je zou dan nog terug kunnen gaan in het bestelproces. Nu wordt het toch meer “op hoop van zegen”.

Hierna kan op de knop “In winkelmand” worden geklikt, waarna je door het laatste stukje van het bestelproces wordt geleid. Er kan aangegeven worden of de foto voor – in dit geval – Vaderdag moet worden afgeleverd of met spoed moet worden afgeleverd. Ook wordt hier om het afleveringsadres gevraagd en de manier van betalen.
De foto is inmiddels nu definitief besteld.

Conclusie
Hoewel het waarschijnlijk voor de gemiddelde consument een prettige recht-toe-recht-aan procedure is om een foto op canvas te bestellen, zou ik zelf graag in de software op de website iets meer mogelijkheden willen hebben om eventueel een foto aan te passen.
Daarnaast mis ik de mogelijkheid om op beeldscherm te zien wat een baklijst “doet” met de foto om op grond daarvan een beslissing te kunnen maken: wel of niet een baklijst en als ik wel een baklijst wil: welke dan?
Natuurlijk moet ik het eindresultaat nog onder ogen krijgen, maar gezien de prijs van het afdrukken, zou Topdoek.nl wel mijn adresje kunnen worden voor goedkope canvas.

Ik kijk er naar uit om de foto van Catinca op canvas te zien verschijnen en heb er vertrouwen in dat dit een “wow-effect” zal gaan opleveren.

Wordt vervolgd.

Eerdere berichten:
Canvas op groot formaat?
Gratis wereldkaart?