Vreemde dingen bij uitslag “Green Eyes” op ViewBug

De trouwe volgers van Studio Tjeerd weten inmiddels wel dat er regelmatig wordt meegedaan aan fotowedstrijden bij de website van ViewBug. Al een flink aantal keer zijn foto’s daarbij doorgedrongen tot de finale, maar dit keer is er toch wel iets vreemds aan de hand.

Een vijftal foto’s van Teline waren ingeschreven voor de wedstrijd “Green Eyes”. Het stemmen op de foto’s kon gedurende drie weken vanaf 15 januari tot en met 5 februari (gisteren dus).

Na elke week krijg je een overzicht van hoe foto’s het “gedaan” hebben in de wedstrijd. Vorige week was er nog niets bijzonders aan de hand: een paar foto’s van Teline deden het erg goed (top 10% van foto’s waarop in beide weken was gestemd).

Vandaag kreeg ik inzage in de definitieve uitslag van de fotowedstrijd. Degenen die de fotowedstrijd hebben uitgeschreven gaan zich nu nog beraadslagen over de uitkomst van de publieksstemmen en maken daarna een aantal inzendingen tot finalist. Maar er is iets écht vreemds aan de hand.


Eén van de foto’s heeft 409 inzendingen voor zich gelaten van de in totaal 3.844 foto’s die waren ingezonden.
Ik kan daar prima mee leven: de foto met de meeste stemmen komt bovenaan, logisch. En wanneer dat niet een foto van mij is, dan is dat jammer en volgende keer beter.

Echter, twee weken er voor was de ingezonden foto, zoals al aangegeven, in de top 10% geëindigd van die week.

Hieruit valt af te leiden dat de foto 3.524 inzendingen achter zich heeft gelaten (van de 3.844) en op een fictieve 320e plaats staat van foto’s waarop het meest is gestemd.

De week erna een vergelijkbaar beeld:

Dit keer is de foto opnieuw in de top 10% geëindigd waarop het meest gestemd is. Sterker nog: deze foto deed het beter dan de week ervoor (de foto heeft 3.588 inzendingen achter zich gelaten) en staat op een fictieve 256e plaats van foto’s waarop het meest is gestemd.

De vraag is dus nu hoe het dan kan dat in de einduitslag de foto slechts 409 foto’s achter zich heeft gelaten. Het antwoord is dat dat wiskundig niet mogelijk is. Het lijkt er op dat er een fout zit in het algoritme van de website. En als dat effect heeft op mijn foto’s dan ook zeker op de uitslag van andere foto’s.

Of zou het hele gebeuren rondom Instagram hierop ook zijn weerslag hebben?

Kortom: ik ga ViewBug om opheldering vragen.