Achtergrondinformatie International Prize Botticelli (Italië)

In de blog deze keer een stukje historie over de plaats waar de  International Prize Botticelli op 9 februari 2019 zal worden uitgereikt: Borghese Palace Florence.Na de e-mail van een paar dagen geleden over de toegekende prijs en een dag voor de uitreiking van de International Prize Caravaggio, heb ik de informatie van de organisatie beter doorgelezen en heb ik zelf kort wat onderzoek gedaan naar de plaats van uitreiking, Paleis Borghese, Florence.

De plaats van de ceremonie is overigens dezelfde als bij de prijsuitreiking van de International Prize Leonardo da Vinci die ik in januari van dit jaar in ontvangst mocht nemen.


Het Paleis Borghese is gelegen aan een smal straatje in het centrum van Florence, op een goede 9 km vanaf het vliegveld en een 1,5 km vanaf het kopstation van Florence. Het doet nu dienst als een hotel waarbij kunst een hoofdrol speelt, vandaar ook de naam op bovenstaand kaartje “Borghese Palace Art Hotel”.

Zoals blijkt uit Google Maps, ziet de buitenkant er niet zo heel erg bijzonder uit, zelfs misschien gewoontjes, hoewel de organisatie de voorgevel beschrijft als “majestic”.

Voorgevel Borghese Paleis, Florence, Italië (fotograaf onbekend)

Op de voorgevel van het gebouw staat een geschilderde tabernakel, geschilderd door Giuseppe Bezzuoli, waarop de Heilige Maagd met kind te zien is.

Het interieur (te zien via Google Maps) is duidelijk van een ander kaliber: eerder bombastisch en overweldigend.

Salon Paleis Borghese, Florence, Italië (fotograaf: Sailko)
De organisatie van de Prize beschrijft het Borghese Palace verder als:
“Elegance and splendor are the main features of the Monumental Gallery of the Palace. On February 9th 2019, in this sumptuous place, the awarding ceremony will take place.”.
Pracht en praal voert hier dus de hoofdtoon.

Het paleis is, hoe kan het ook anders in een plaats als Florence, rijk aan historie en cultureel erfgoed.
Het is een van de meest veelzeggende voorbeelden van de neoclassicistische bouwkunst van de provinciehoofdstad.
Het neoclassicisme was aan het eind van de 18e en het begin van de 19e eeuw een stroming in de kunst, waarin opnieuw de vermeende puurheid van de klassieken werd nagestreefd. Men richtte zich daarbij met name op de (bouw)kunst van de oude Grieken en Romeinen.

Het paleis is in slechts zes maanden in 1821 gebouwd en gebaseerd op een project van Gaetano Baccini die hij maakte voor Prins Camillo Borghese.

Verder uit de informatie van de organisatie:
“…the large honour salon brings you to the Mirror Room that was once the bedroom of Paolina Bonaparte”.

Bij de laatste restauratie van het gebouw in 1994, is het gebouw terug gebracht in de oorspronkelijke staat en is het van alle gemakken en comfort voorzien om een prestigieuze ontmoetingsplaats te zijn voor vergaderingen en bijeenkomsten.

Interieur Paleis Borghese, Florence, Italië (fotograaf: Sailko) Het is dus ook de indrukwekkende locatie waar de uitreiking van de Internationale Botticelli Prijs zal plaatsvinden.
Zaterdag 9 februari 2019 is dus zover voor de uitreiking van de International Prize Botticelli.

Wordt vervolgd.

Eerdere berichten over de prijs:
Eerste e-mail