YouPic maakt er een zootje van

Na een weekje niet op de website van YouPic te zijn geweest, bracht ik de site vandaag weer een bezoekje. Het blijkt dat er wat veranderingen zijn geweest en in mijn optiek niet ten goede.

Gisteren is via de interne berichtendienst aan alle accounts een bericht gestuurd over deze toevoeging op de website van YouPic:

Hi everyone, from now on, you can give a maximum of 50 favorites on each published photo!
Try it now!
Let’s celebrate photography together.
YouPic Development Team

Tot gisteren kon een foto op drie manieren worden gewaardeerd: een favorite, een repic en een nominatie voor inspiraties.
Vanaf gisteren kan iedereen een foto dus, volgens het berichtje, 50 favorites geven. Ik vraag me oprecht af: waarom? Alsof je, gedurende een maaltijd de kok 50 keer een compliment geeft over zijn kookkunsten. Dat is gewoonweg irritant en heeft geen toegevoegde waarde.

Hetzelfde geldt voor het geven van meer dan één favorite aan een foto: dat heeft geen enkele toegevoegde waarde, sterker nog: het hele idee van het waarderen van foto’s op kwaliteit wordt hiermee op de schop gegooid. Het geval is namelijk dat foto’s die de meeste favorites krijgen hoger in de ranglijst komen te staan: óók de kwalitatief mindere of slechte foto’s. Er is nu geen relatie meer tussen de kwaliteit van de foto en het aantal favorites.

Sinds ik lid ben van YouPic houd ik bij welke foto’s het het beste hebben gedaan (zie daarvoor ook de Top 50 van meest gewaardeerde foto’s in het portfolio of voor een video met de stand op september 2018.) De zorgvuldig opgebouwde reeks heeft eigenlijk nu geen enkele waarde meer.

Eén en ander heeft het nodige stof doen opwaaien in de community waarbij de fotografen zich allemaal negatief uitlaten over deze verandering. Veel fotografen geven aan de community te zullen gaan verlaten als dit niet ongedaan wordt gemaakt.

En dan is er nog iets. In april van dit jaar introduceerde YouPic zogenaamde geverifieerde accounts, zoals dat ook bij InstaGram het geval is. Studio Tjeerd mocht zich toentertijd als enige Nederlandse fotograaf in dit rijtje scharen.
Vandaag blijkt dat nu álle fotografen geverifieerd zijn! En is dus de toevoeging van het vinkje aan de profielfoto zinloos geworden.

Het is te hopen dat YouPic snel terug komt op deze wijzigingen want dit zou hen wel eens veel (betalende) klanten kunnen gaan kosten.

Zelf zie ik meer in het wijzigen van het upload beleid. Nu kunnen er onbeperkt foto’s worden geüpload en een aantal fotografen doet dat ook ongeremd wat niet de kwaliteit van de site verbetert. Het beperken van het maximaal aantal uploads per dag (zeg drie in totaal) zou al een heel erg groot verschil maken. In positieve zin wel te verstaan.