Achtergrondinformatie International Prize Caravaggio (Italië)

In deze blog enige achtergrondinformatie met betrekking tot de persoon Caravaggio en de International Prize Caravaggio die ik op 7 december in het Litta Theater in Milaan, Italië, in ontvangst mag nemen.

Na de International Prize Andrea Mantegna, de International Prize Leonardo da Vinci, Prize of Nations – A Tribute to Tiziano en de International Prize Raffaello is dit inmiddels de 5e internationale prijs die ik in ontvangst mag nemen.

De International Prize Caravaggio wordt opnieuw georganiseerd en uitgereikt door dezelfde curatoren/organisatie die mij ook al bovengenoemde prijzen heeft toegekend.

De prijs wordt, zoals hierboven al genoemd is, op 7 december a.s. uitgereikt in het Litta Theater in Milaan.

Over het Litta Theater

Voorkant van Palazzo Litta, Milaan. Uit de informatie toegestuurd door de organisatie. Fotograaf onbekend.

Het Litta Theater is het oudste nog in gebruik zijnde theater van Milaan. Gelegen in het historische centrum, bezet het theater een vleugel van Palazzo Litta waarbij de duidelijk de laat barokke architectuur zichtbaar is.

Het Litta Theater is kortgeleden nog volledig gerestaureerd en terug gebracht naar de oorspronkelijke staat en staat bekend om de uitstekende akoestiek en zicht op het toneel.

Beheerd door de Palazzo Litta Foundation voor non-profit kunst, biedt Litta een programma geconcentreerd op hedendaags Italiaans en buitenlands drama, op de Grote Klassieken (geïnterpreteerd op een manier die dicht bij het hedendaagse leven ligt) en op jonge kunstenaars en theatergroepen.

7 December is een bijzondere (feest)dag voor Milaan en haar inwoners, want op deze dag wordt de naamsdag van beschermheilige St. Ambrose gevierd.
Ter gelegenheid hiervan wordt een exclusieve wijn gebotteld en geschonken aan belangrijke personen uit de kunst, cultuur, politiek en sport.

Litta Theater (interieur)

Over Caravaggio
Michelangelo Merisi werd geboren op 29 september 1571. Later werd hij bekend als Caravaggio, vernoemd naar zijn geboortedorp, een Noord-Italiaans plaatsje in de buurt van Bergamo.
Hij werd al vroeg wees doordat hij zijn vader verloor aan de pest. Toen hij 13 was ging hij werken in het atelier van Simone Peterzano, een volgeling van Tiziano.

De roeping van Mattheus (1602)

Met de schilderijen De roeping van Mattheus (1602) en Het martelaarschap van Mattheus (1600) breekt Caravaggio door. Bijzonder is dat hij slechts één lichtbron gebruikt die op het onderwerp wordt gericht, terwijl de omgeving in dramatisch donker blijft gehuld.
Caravaggio is erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de schilderkunst: “Rembrandt zou zonder hem niet hebben bestaan” (Longhi, 1920).

Het martelaarschap van Mattheus (1600)

Hij overlijdt onder mysterieuze omstandigheden op veertigjarige leeftijd tijdens een bootreis van Napels naar Rome.

Het schilderstuk waarvan de organisatie van de Caravaggio Prize gebruik maakt is Het hoofd van Medusa en werd geschilderd in opdracht van kardinaal Francesco Maria Del Monte.
(bron: Art Salon Holland)

Over de Caravaggio prijs
Voor deze gelegenheid worden enkele van de beste internationale en hedendaagse kunstenaars geselecteerd door Salvatore en Francesco Saverio Russo.
De prijs wordt uitgeloofd aan die kunstenaars die op artistieke en stilistische wijze uitblinken in hun vakgebied.

Wat houdt de prijs nu precies in? Volgens de organisatoren mag ik rekenen op het volgende:
– Een pagina in het tijdschrift Art International Contemporary Magazine van November/December in de sectie International Prize Caravaggio;
– Een exemplaar van bovengenoemd tijdschrift;
– Een pagina in de officiële catalogus van het evenement;
– Een exemplaar van bovengenoemde catalogus;

Verschillende exemplaren van de catalogus worden uitgereikt aan galeriehouders, museumdirecteuren, kunstverzamelaars en -liefhebbers.

– Drie gepersonaliseerde catalogi (21 x 21 cm) met twee bekende werken van Caravaggio, zijn biografie en twee werken van de winnende kunstenaars
– Toekenning van de International Award International Prize Caravaggio / Great Master of Art middels een op naam gemaakte plaquette;

Nu nog alle benodigdheden in orde brengen (inclusief het uitzoeken van de gevraagde foto) en opsturen.

Wordt vervolgd.

Eerdere berichten over de prijs:
Eerste e-mail