Wanneer foto Catinca meer waardering krijgt dan iconische “Afghan Girl”

Natuurlijk gaat de vergelijking helemaal mank, want de meest bekende coverfoto van National Geographic is wel van een heel andere orde. Hoe het dan zit?

Sinds gisteren is de bij leven al legendarische fotograaf Steve McCurry lid geworden van YouPic. Hij heeft daarbij vier foto’s geüpload, waaronder de in de titel al genoemde “Afghan Girl“. De geportretteerde is met deze foto iconische geworden dankzij de publicatie als coverfoto van een uitgave van National Geographic in 1985. En wie (her)kent deze foto nu eigenlijk niet?

De identiteit van het meisje op de foto is lange tijd onbekend gebleven. Pas in 2002 wist men haar ware naam, Sharbat Gula, en haar geschiedenis te achterhalen. Dit leidde tot een hernieuwde interesse in de foto en een artikel in National Geographic.

Terug naar YouPic en de foto van Catinca.
Zoals in de schermafdruk hierboven te zien is, heeft de foto van Catinca 491 Favorites en 240 Repics gekregen tegen achtereenvolgens 302 en 184 voor de foto van de Aghan Girl. In dat opzicht heeft de foto van Catinca dus meer waardering gekregen. Maar het zou van grote arrogantie getuigen om te beweren dat de foto beter is dan die van Steve McCurry, maar met een knipoog kan ik met bovenstaande schermafdruk dit wel “bewijzen”.
Het is wel leuk en bijzonder dat de twee foto’s bij toeval zo naast elkaar te zien zijn.

Hoe dan ook geeft het lid worden van Steve McCurry wel aan dat ook hij YouPic als goede website beschouwt waar hij zijn werk wil tonen. Haast vanzelfsprekend, hebben zijn foto’s alle vier de status Inspiration gekregen.

Ik ben benieuwd of hij nog vaker foto’s zal uploaden naar de website. De ervaring is dat fotografen van een dergelijk kaliber wel foto’s uploaden maar verder zelf niet actief zijn in de fotocommunity. Maar misschien is Steve hier wel de spreekwoordelijke uitzondering op de regel.

Hoe dan ook doet de foto van Catinca, zoals al eerder beschreven in een blogbericht, het heel erg goed op de website, net als de andere drie foto’s van Catinca.