Adobe Lightroom 6 aangeschaft

Voor het catalogiseren en bewerken van de foto’s die tijdens een fotoshoot gemaakt zijn, gebruikt Studio Tjeerd steevast Adobe Lightroom, eigenlijk al vanaf versie 2.

Dit jaar kwam de nieuwste versie uit: Lightroom 6 en wel in twee smaken, als zogenaamd standalone programma of als onderdeel van de Creative Suite (CC) van Adobe.

Na wikken en wegen maar gekozen voor de standalone versie omdat hierbij eenmalige aanschafkosten gemoeid zijn, terwijl bij de CC versie het om een abonnement gaat die stilzwijgend elke maand wordt verlengd.

Na installatie van het programma leek alles perfect te werken… tot op zeker moment. Wat bij de vorige versie nooit gebeurde, gebeurde vrij snel nadat de eerste foto was bewerkt: een vastloper. En helaas was dat niet de enige keer.

Op de website van Adobe staat vermeld dat vastlopers kunnen gebeuren bij het merk grafische kaart, welke nu juist in de computer zit waar de foto’s mee bewerkt worden.

Onder de motorkap van Lightroom wordt in deze nieuwste versie namelijk intensief gebruik gemaakt van de processor op de grafische kaart (GPU) die het verwerken van de beeldbewerkingsopdrachten sneller doet verlopen. Dat was één van de belangrijkste dingen waarvoor deze versie is aangeschaft. Maar dus niet met het type grafische kaart in mijn computer en dat mag gerust een domper genoemd worden.

De oplossing volgens Adobe is om een ouder stuurprogramma te installeren van de grafische kaart, of in Lightroom aan te geven dat de GPU moet worden uitgeschakeld.
Voor dat laatste is nu gekozen in de hoop dat bij een volgende update van óf Lightroom óf het stuurprogramma van de grafische kaart het probleem wordt verholpen.