Achtergrondinformatie International Prize of Nations – Tribute to Tiziano

In deze blog enige achtergrondinformatie met betrekking tot de International Prize of Nations – A Tribute to Tiziano en de persoon Tiziano.


Na de International Prize Andrea Mantegna, de International Prize Leonardo da Vinci en Biennial of Nations is dit inmiddels de 4e internationale prijs die ik in ontvangst mag nemen.

Buitenkant Scuola Grande della Misericordia

De prijs wordt 18 maart aanstaande uitgeloofd in het Scuola Grande della Misericordia in Venetië. Het lijkt er op dat dit op hetzelfde moment, of in ieder geval in hetzelfde weekend, plaats vindt als de uitreiking van de Biennial of Nations. Dat zou betekenen dat ik twee prijzen tegelijkertijd krijg.

Interieur Scuola Grande della Misericordia

Het Scuola Grande della Misericordia is een levendige plek waar cultuur en geschiedenis perfect samengaan met de omgeving.
Het gebouw ligt in het stadsdeel Cannaregio en heeft jarenlang dienst gedaan als basketbalzaal, maar is onlangs gerestaureerd (zoals ook nog te zien is op Google-maps).

Tiziano Vecellio zelfportret

De man waarna de prijs is vernoemd, Tiziano Vecellio, kortweg Tiziano (Italiaans) of Titiaan (Nederlands) was één van de belangrijkste kunstschilders van de hoogrenaissance (zestiende eeuw).
Waar sommige schilders zich volledig richtten op alleen portretten of landschappen, was Tiziano enorm veelzijdig, maar mythische vertoningen en christelijke afbeeldingen waren zijn specialiteit. Tiziano heeft voor een groot deel van de Europese adel (inclusief de Paus) hun portret geschilderd.

De hemelvaart van Maria, 1516-1518, olieverf op paneel, Santa Maria Gloriosa dei Frari, Venetië

Wat houdt de prijs nu precies in? Volgens de organisatoren mag ik rekenen op het volgende:
– Een pagina in het tijdschrift Art International Contemporary Magazine van Maart/April in de sectie International Prize of Nations – Tribute to Tiziano;
– Een exemplaar van bovengenoemd tijdschrift;
– Een pagina in de officiële catalogus van het evenement;
– Een exemplaar van bovengenoemde catalogus;

Verschillende exemplaren van de catalogus worden uitgereikt aan galeriehouders, museumdirecteuren, kunstverzamelaars en -liefhebbers.

– Toekenning van de International Award International Prize of Nations – Tribute to Tiziano middels een op naam gemaakte plaquette;
– Mogelijkheid om de Nations Trophy te winnen: deze wordt uitgereikt aan de winnaar die gekozen wordt uit alle kunstenaars die deelnemen aan de Award.

De Nations Trophy

De inschrijvingstermijn eindigt op 20 februari. Daarvoor moet ook een, in mijn geval, foto worden ingestuurd die in de catalogus en het tijdschrift geplaatst zal worden.

Wordt vervolgd.

Eerdere berichten over de prijs:
Eerste e-mail

N.B. dit blogbericht is in verband met operaties en het herstel ervan met terugwerkende kracht en kennis geschreven op een later moment (4 maart 2018).