Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Bio

Internationaal bekend
Sinds 2014 komt het werk van Tjeerd Doosje internationaal onder de aandacht van de hedendaagse kunstwereld via publicaties en tentoonstellingen wat heeft geresulteerd in een aantal internationale prijzen. Hoe is dit zo allemaal gekomen?

Jeugd, diensttijd en opleiding
Tjeerd Doosje, de oprichter van Studio Tjeerd, werd op 8 april 1966 geboren in Harderwijk in een gezin met twee broers en een zus.
Hij heeft in Harderwijk zijn middelbare schooltijd (MAVO, HAVO, VWO) voltooid.
Na de middelbare school werd hij opgeroepen voor militaire dienst om zijn dienstplicht te vervullen. De opleiding voor telexist heeft hij in Ede gedaan en zijn parate diensttijd was in Harderwijk.

Na zijn diensttijd heeft hij de lerarenopleiding aan de SOL (Stichting Opleiding Leraren) in Utrecht gevolgd en is daar afgestudeerd voor twee vakken: wiskunde (met bijvak informatica) en scheikunde.

Nog tijdens zijn lerarenopleiding kreeg hij de mogelijkheid om als docent bij de Oecumenische Scholengemeenschap “Het Baken” in Almere, ervaring op te doen door iemand te vervangen die met zwangerschapsverlof ging. Hierna kreeg hij een vast contract aangeboden en inmiddels werkt hij al ruim 20 jaar bij dezelfde werkgever, weliswaar steeds op een andere locatie.
Op dit moment is hij docent wiskunde op Het Baken Trinitas Gymnasium te Almere.

Programma Poser als springplank
AOM_August2010Aan het begin van de eeuw maakte hij kennis met het 3D computerprogramma Poser, in feite een digitale fotostudio. Hiermee maakte hij voornamelijk portretten.
Lange tijd heeft hij veel betekend voor onder andere de artcommunites Renderosity, RuntimeDNA, DAZ3D en de, inmiddels niet meer bestaande, artcommunity Inner Traveller. Met zijn 3D-kunst (en later ook foto’s) heeft hij verscheidene dag-, week- en maandprijzen gewonnen en is hij tot twee keer toe Artist of the Month geweest.
Daarnaast verzorgde hij zowel op zijn school als op internet een cursus Poser.

Fotografie
Zijn liefde voor fotografie heeft lange tijd gesluimerd. In zijn jeugd fotografeerde hij wel, maar de beperkende factor was de kostprijs van (toentertijd) filmrolletjes en het laten ontwikkelen en afdrukken van de foto’s.
Daar kwam verandering in op het moment dat de fotografie digitaal werd. Met zijn 3 megapixel camera legde hij verschillende gebeurtenissen vast die op zijn school gebeurden.
Vanaf de opening van de nieuwe locatie Baken Trinitas Gymnasium in 2007 werd hij gevraagd schoolfotograaf van die locatie te worden. Ook nu legde hij met zijn camera allerlei activiteiten vast, zoals schoolfeesten, diploma-uitreikingen en toneeluitvoeringen.
Als buitenschoolse activiteit heeft hij samen met visagiste Lesley de Haan, de cursus visagie vorm gegeven. Men zou kunnen zeggen dat in feite daar Studio Tjeerd is ontstaan.

Naast de portret- en beautyfotografie – welke zijn voorkeur heeft – verlegt hij bij tijd en wijle zijn grenzen naar de landschaps- en macrofotografie, waarvoor hij ook een aantal prijzen en eervolle vermeldingen heeft mogen ontvangen.

Autodidact
Tjeerd kan men met recht een autodidact noemen. Op deze manier heeft hij zich bekwaamd in het werken met de computerprogramma’s Poser van Smith Micro Software, Microsoft Office, Adobe Photoshop, Adobe After Effects, Adobe Premiere Pro, Adobe Dreamweaver en Adobe Lightroom. En natuurlijk niet in de laatste plaats de fotografie.

Muziek als inspiratiebron
Muziek vormt een grote inspiratie voor hem: veelal instrumentale muziek, met de nadruk op film- en elektronische (new age) muziek en progressieve- en symfonische rock.
De tagline “Shine for me and I’ll shine for you” komt ook uit de muziek en wel het gelijknamige nummer van Jon & Vangelis: “Shine for Me” (1991).

Shine for me,
I’ll shine for you,
Each waking dawn,
Each day.

Let these words,
Please, let this song
Take you so
Completely.

You have the gift of love.
You have the gift of life.
Take whatever you need.

Be the light.
For once, be sure.
Be the light
You are.

You are the sound of love.
You are the sound of life.
Take whatever you need.

More will come as you reopen
All your senses changing.
Once you have seen,
Be awake to this life song.

Shine for me,
I’ll shine for you,
Each waking dawn,
Each day.

You are the gift of love.
You are the gift of life.
Take whatever you need.

Shine for me and I'll shine for you

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error: Deze inhoud is beschermd.