Artikel Zoom: “Voor een knaak en een bos wortels”

Net een artikel gelezen op de website van Zoom met de prachtige titel “Voor een knaak en een bos wortels”.
Het artikel beschrijft perfect waar  je als fotograaf mee te maken krijgt wanneer mensen jouw foto’s mooi vinden en waarderen.

Zo kwam vlak voor de zomervakantie een collega naar mij toe met de opmerking: “Je maakt prachtige foto’s!” en na een korte weifeling: “Kan ik die foto’s ook ergens downloaden?”.  In het korte gesprekje dat volgde, waar ook de geldelijke waardering in naar voren kwam, riep mijn collega: “Maar ’t is toch jouw hobby?”. En daar gaan bij mij de haren dan toch wel wat van recht overeind staan. Dus omdat het je hobby is/was, mag je er geen geld voor vragen? Of zoals de schrijver van het stuk  het verwoordt:

…het enorme tekort aan kennis en inzicht – en dus ook begrip – van de gemiddelde potentiële klant als het gaat om de investeringen in geld, energie en tijd die de fotograaf in zijn of haar werk moet steken om werkelijk iets moois te leveren. De potentiële klant die denkt dat fotograferen weinig meer is dan ‘mikken en klikken’ en daarom (vrijwel) gratis zou moeten zijn.

’t Blijft natuurlijk lastig voor anderen wanneer je hobby niet meer je hobby is, omdat de hoeveelheid tijd die er inmiddels ingestoken is, het begrip hobby ver overstijgt en je professioneel aan het werk wilt gaan.

Met alle mobiele telefoons die tegenwoordig van een hoge resolutie beeldchip zijn voorzien (en waar je dus ook foto’s mee kunt maken), wordt de “concurrentie” exponentieel groter.
Zijn mensen überhaupt nog wel bereid om te betalen voor een fotoshoot en foto’s die de kwaliteit van selfie’s ver overstijgen , omdat zij zelf ook foto’s kunnen maken?
Het is aan een ieder voor zich om daar een antwoord op te geven, maar alle waar is naar zijn geld…