Aangemeld bij ImageRights

Naar aanleiding van een artikel op Zoom.nl heeft Studio Tjeerd zich vandaag aangemeld bij ImageRights.

Het is algemeen bekend dat foto’s die op internet geplaatst worden ook door niet rechthebbenden gebruikt worden, ondanks dat er copyright rust op de foto’s. Om dat te voorkomen zal er eigenlijk geen enkele foto op internet moeten worden geplaatst. Nadeel is dat niemand dan ook maar één foto te zien gaat krijgen. Het is dus afwegen of en welke foto’s er gepubliceerd worden op internet.

Natuurlijk bestaat dan nog steeds de mogelijkheid dat foto’s voor eigen gebruik gedownload worden. Het wordt wel een heel ander verhaal wanneer een andere partij hiermee geld zou verdienen op internet. Het is ondoenlijk om dit allemaal zelf te monitoren en daar komt ImageRights om de hoek kijken.

Bij deze site kan je gratis tot 1000 foto’s uploaden waarna de site op zoek gaat naar kopieën van de foto en op welke site de foto verschijnt.
Mocht een foto ergens verschijnen op een website terwijl er geen goedkeuring is aangevraagd – en er een eventuele financiële vergoeding is betaald – aan de fotograaf, dan kan ImageRights deze website benaderen en alsnog de eigenaar van de website vragen te betalen. De fotograaf kan dit allemaal met één klik in gang zetten.
Als wederdienst ontvangt ImageRights de helft van het bedrag wat de overtredende website heeft betaald.

Het scheelt op deze manier veel tijd om foto’s op internet op te zoeken die de copyright bepalingen niet zo serieus nemen. Hoe je het ook wendt of keert: zo kunnen er eventueel toch inkomsten worden gegenereerd die je als fotograaf waarschijnlijk nooit gekregen zou hebben.