Hoge waardering foto op 500px: hoe bijzonder is dat (2)?

Een foto van Claartjes 10e fotoshoot is op 500px bijzonder hoog gewaardeerd met een score van 97,8. Maar hoe bijzonder is dat nu? En ís het eigenlijk wel bijzonder?

Onderstaand stukje heb ik al bij een eerdere foto geschreven, maar is hier en daar aangepast en aangevuld met betrekking tot deze foto.

Claartje (1001)

Natuurlijk blijft een en ander subjectief, maar de volgende dingen spelen een rol in het beantwoorden van de vraag.

Als eerste is er de manier waarop de score bij 500px wordt berekend. Net als op Facebook is er sprake van een “like” cultuur. Een foto kan geliked worden en dit levert een bijdrage aan de score in relatie tot het aantal “hits” (dat wil zeggen het aantal keer dat een foto aangeklikt/bekeken is). Daarnaast kan een foto ook als favorite/favoriet worden aangemerkt door andere fotografen. Deze favorits tellen zwaarder mee in de score.
De maximaal te halen score is 100,0 en de minimaal te halen score is 10,0.

Bovenstaande foto heeft in één dag tijd ruim 2000 hits gehad (gemiddeld één keer in de 43 seconden), waarbij de foto 163 keer geliked is en 69 favorits gekregen heeft en dat heeft geresulteerd in een score (die slechts één dag wordt bijgehouden) van 97,8. Omgerekend naar schoolcijfer zou je dus kunnen zeggen dat de foto een 9,8 heeft gehaald.

Laatste screenshot van de succesfoto op 500px.
Laatste screenshot van de succesfoto op 500px.

Van alle foto’s die op dit moment door Studio Tjeerd op 500px (dit is de 175e) zijn gezet, staat bovenstaande foto qua score nu dus op de 1e plaats.

Om er op een andere manier tegenaan te kijken: gemiddeld gezien worden er elk uur ongeveer 300 foto’s op 500px gezet. Dat zijn dagelijks ruim 7000(!) foto’s. De dagelijkse “concurrentie” is dus groot… heel erg groot.
Bovenstaande foto heeft de 30e plaats behaald van de dag (dat verklaart ook voor een deel het grote aantal hits). Een 30e plaats van 7000 foto’s betekent dat iets minder dan 0,5% van de foto’s van de bewuste dag een hogere score heeft gehaald (en dus meer dan 99,5% een lagere score).

De conclusie is dan ook dat het bijzonder is wat er is gebeurd en dat dit een waardering is vanuit de community waar je trots op kan/mag/moet zijn. En dat ben ik ook. En eerlijk gezegd ook wel euforisch!

En nu maar eens kijken of ik de slaap kan vatten…