Hoge waardering foto op 500px: hoe bijzonder is dat?

Een foto van Claartjes 9e fotoshoot is op 500px hoog gewaardeerd met een score van 94,9. Maar hoe bijzonder is dat nu? En ís het eigenlijk wel bijzonder?

Claartje (0909)

Natuurlijk blijft een en ander subjectief, maar de volgende dingen spelen een rol in het beantwoorden van de vraag.

Als eerste is er de manier waarop de score bij 500px wordt berekend. Net als op Facebook is er sprake van een “like” cultuur. Een foto kan geliked worden en dit levert een bijdrage aan de score in relatie tot het aantal “hits” (dat wil zeggen het aantal keer dat een foto aangeklikt/bekeken is). Daarnaast kan een foto ook als favorite/favoriet worden aangemerkt door andere fotografen. Deze favorits tellen zwaarder mee in de score.
De maximaal te halen score is 100,0 en de minimaal te halen score is 10,0.

Bovenstaande foto heeft in één dag tijd ruim 1600 hits gehad, waarbij de foto 68 keer geliked is en 31 favorits gekregen heeft en dat heeft geresulteerd in een score (die slechts één dag wordt bijgehouden) van 94,9. Omgerekend naar schoolcijfer zou je dus kunnen zeggen dat de foto een 9,5 heeft gehaald.

Van alle foto’s die op dit moment door Studio Tjeerd op 500px (iets meer dan 150 foto’s) zijn gezet, staat bovenstaande foto qua score nu op de 8e plaats.

Om er op een andere manier tegenaan te kijken: gemiddeld gezien worden er elk uur ongeveer 300 foto’s op 500px gezet. Dat is dagelijks dus ruim 7000(!) foto’s. De dagelijkse “concurrentie” is dus groot: heel erg groot.
Bovenstaande foto heeft de 81e plaats behaald van de dag (dat verklaart ook voor een deel het grote aantal hits). Een 81e plaats van 7000 foto’s betekent dat iets meer dan 1% van de foto’s van de bewuste dag een hogere score heeft gehaald (en dus bijna 99% een lagere score).

De conclusie is dan ook dat het bijzonder is wat er is gebeurd en dat dit een waardering is vanuit de community waar je trots op kan/mag/moet zijn. En dat ben ik ook.